RSS

Европска папазјанија

22 мар
Ко ту кога фарба?

Ко ту кога фарба?

Као некога ко није члан било које партије, тешко ми је да гледам колико наши, српски, политичари, било да су у власти или опозицији, фарбају народу очи како је ЕУ обећана земља. Ваљда морају да имају неки програм или изговор, па зашто тај програм неби имао кобајаги европске тенденције? Све што је неевропско сматрају за антисрпско и обрнуто. Која луда, „ударена“ логика…

Европски пројекат се током година мењао и како су нове чланице пристизале у Унију, све је више упадало у очи да је цео пројекат лоше конципиран. Како могу бити равноправни Софија и Берлин? Не могу и то неће моћи никада. Први су сиротиња раја, а други богати, а сви знамо да је новац тај који покреће свет. Богати купују сиромашне и тако остварују оно што није могло бити остварено ратом, оним пре седамдесетак година.

Богате чланице Уније се развијају на рачун сиромашних чланица, то је јасно сваком објективном посматрачу, простим поређењем пре и после уласка у Унију нових, сиромашнијих чланица. Нећу се много трудити да вам објашњавам шта мислим, јер нисам економиста, али јасно је да су многе земље које су ушле у ЕУ стагнирале или запале у велике финансијске проблеме.

Грчка грца од дугова, као и Кипар, пре пар година Ирска и Португалија су избегле банкрот, а у великим тешкоћама су и Шпанија и Италија. Све земље источне Европе су много задуженије него пре уласка у Унију, незапосленост је већа, а богате земље уводе баријере радницима из сиромашних земаља неби ли заштитили своје државе.

кликни за детаље.

Шта то пада? Кликни за детаље.

Бугарска Влада је 2013. пала због цене електричне енергије, народ је сиромашан и не може да састави крај са крајем. Грчка је 2012. године буквално молила Немачку и остале земље кредиторе да им одобре средства да спрече банкрот земље, а ови је уцењивали неким драконским мерама штедње. Јели то европска равноправност и солидарност? Кипар управо сада затвара банке да неби народ похрлио да покупи своје паре са рачуна због пореза који су усвојили ради спаса банкарског сектора. Звучи као Дафимент и Југоскандик, само на европски начин.

Да се не заваравамо, и спољни дуг Србије, баш као и многих источноевропских земаља ЕУ је у порасту, ми се слепо држимо ЕУ трендова и то без икакве потребе, јер ако погледате на шта се страни кредити троше, рекао би човек да све иде на „подмазивање“ политичара. Политичари су нам „масни“ као јегуље, путеви су нам никад лошији, плате никад мање, проблеми никад већи, а „европски пут“ нам је приоритет. Шта је бре ово, људи моји?

Не знам како ви на ово гледате, али ово мени неописиво подсећа на СФРЈ и кризне године деведесетих. Ако мислите да ЕУ нема алтернативу, у дубокој сте дубиози. Србија никада неби требала да уђе у Европску Унију, јер ми тамо ништа добро не можемо да очекујемо. Искрено се надам да нећемо, јер нам из Европе никад ништа добро није дошло, сетите се 1999. године, ако вам памћење не сеже у 1941.

Сви ови разговори у Бриселу за добијање датума за придружење ЕУ су фарса, свега шачица држава у ЕУ није признала једнострано проглашену независност Косова. Само нам намећу нове и нове услове. Замајавамо се глупостима. Да се ја питам, разговора са ЕУ неби ни било. Окренули би се себи и сарађивали би са земљама које нас уважавају без условљавања. А лицемери из ЕУ ће да жању оно што посеју. Или можда нешто горе.

Ако сте из горњег текста закључили да не волим ЕУ, варате се. Нека ЕУ иде својим путем, а у неку од земаља шенгена ћу радо отићи као туриста, можда на неки маратон, осим ако ми и то моћне ЕУ државе забране. Не желим да икада будем становник ЕУ. А сада извините, одох на пијацу да купим домаћи кромпир који по изгледу не задовољава ЕУ директиве и литар млека који садржи до 0,5 µg афлатоксина. После ћу да гледам утакмицу Хрватска – Србија и можда наздравим правом домаћом шљивовицом (позлатио нам се казан за печење ракије), коју у ЕУ не можете наћи ни за лека.

Advertisements
 
Оставите коментар

Објављено од стране на 22. марта 2013. in EBPO

 

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s