RSS

Шта је колатерална паштета?

26 мар

На почетку, хајде да разложим овај појам на саставне појмове. То не значи да ће вам одмах бити јасно о чему причам, али доћи ћемо и до тога.

Колатерална

ameribreАмериканци су смислили израз „колатерална штета“ да би оправдали убијање страних цивила, када је по њима неизбежно да неки цивил у оружаном конфликту (који су они изазвали) настрада (од њихове руке). Ако је од 2500 настрадалих у операцији „милосрдни анђео“ око 1500 цивилних жртава, што је 60% настрадалих – колатерална штета, њихова теорија пада у воду.

Наш народ има много других израза или фраза који би описали ово стање, али холивуд је ипак холивуд и ту мора да буде експлозија, илити дизања у ваздух што више ствари и људи зарад пуког ефекта на гледаоца, који ће то заборавити већ после два дана.

Шта је онда колатерално? Амери би то радо назвали „случајно“, али не могу. Тиме би признали да праве најгоре оружје на свету и понашају се као шерифи са дивљег запада или још горе, као некакви револвераши.

Паштета

pastetaПаштета је кобајаги месни производ у којем нам месне компаније протурају остатке животиња које не могу искористити и продати на други начин, него да их самељу, додају пуно зачина, адитива, воду и соју, то обраде и продају као специјалитет.

Штета је паштету правити од сасвим доброг и свежег меса, јер је профит компанија увек на првом месту, па ово неби било економски исплатљиво. Паштета је најгоре нешто што можете јести за доручак, али шта да се ради када врло често имамо лоше дане и не можемо да размишљамо о свему…

Колатерална паштета

Исто као што су водоник и кисеоник гасови који када се споје не производе гас, тако ни кованица од горње две речи не може буквало да се стопи. Она је симбиоза две крајњости, два недодирљива термина и нема богзна колике сличности са почетним теминима ове кованице. Да не паламудим много, колатерална паштета је наша држава Србија 2013. године. Колатерална је зато што је нисмо желели овакву, слабашну, на коленима, без кичме и поноса, без снаге и зуба, већ смо је добили успут, док смо маштали о Елдораду. Кола смо терали низбрдо, а када се кола-терају на тај начин, не може да ваља.

Али хајде, кад је већ имамо овакву каква је, да се такмичимо са остатком геронтолошког центра и групом у ћошку који себе зову ЕУ, јер и ми по којег коња за трку имамо. Јер сигурно ни Грци ни Кипрани нису желели да банкротирају играјући покер у групи пензоса из ћошка, али правила су опака. Група је префигана и игра прљаво. Само искачу кечеви и даме кад нико не очекује. Колатерално могу да најебу сви који верују да је игра чиста и да су пензоси мали анђели којима је досадно и само убијају време.

pokerasi3

Али зашто је онда Србија и онај други део појма, паштета? Просто, имали смо велике људске и техничке потенцијале, али многи су отишли куд који, неки онамо, а неки ка небу, па смо од тотално искасапљеног бута или шола добили фронцле, жиле и отпатке које не ваљају ни за џ. Шта да се ради, све у машину па самељи и наново направи нешто што може да се прода. Економија нам је управо таква, самлевена и поново обликована наврат нанос после целе деценије кризе и рата деведесетих, бомби НАТО-а, изазова промена државног уређења прве декаде 21. века и урушавања свих вредности с почетка друге. Дошли су нам странци, ти исти који су нас гледали преко нишана, да нам продају муда за бубреге, а наша индустрија се свела на обичан виц.

Стари деда којег ћу условно назвати Влада, нема кинту али има своју паштету и хоће да је уложи у партији покера са осталим пензосима из ћошка. Они се нећкају, јер нису навикли да играју покер у конзерве, већ у кеш лову. Кажу, „пали бре матори, сада у овој рунди нема места, видиш колико нас је и сад рокамо на Бугара и Румуна, ево их у гаћама, а Кипранин је остао у чарапама. Видећемо можда неки други дан, јавићемо ти датум“.

tako lakoВлада не признаје да је колатерална паштета настала као нужност, већ да је наменски урађена баш тако. Има натпис према Хасап стандарду, и уз можда пар словних грешака задовољава прописе геронтолошког центра. Ова колатерална паштета коју Влада нуди је у фенси де лукс паковању, у конзерви без конзерванса, али друштво из ћошка није заинтересовано на први поглед. Али авај, паштета са стране садржи „КиМ“ налепницу на албанском и српском језику, а одоздо и отварач са упутством за отварање искључиво на албанском језику. Друштванцету из ћошка се ово ни мало не допада и изражавају своју сумњу да је унутра уопште паштета, већ може бити и нека вутра или „бело“. Они би да отворе конзерву да провере шта је унутра, али Влада не дозвољава, јер зна зна да ако се конзерва отвори, оде паштета у пропаст, па тражи компромисно решење.

Видећемо да ли ће Влада успети да уђе у партију покера са друштвом из ћошка и поред паштете уложи и електричну гитару, с којом је свирао у свом некадашњем бенду званом „монетарни удар“. Важно је да још увек има гаће, неначету колатералну паштету и да га друштво из ћошка и даље не јебе ни 2 %.

Advertisements
 
Оставите коментар

Објављено од стране на 26. марта 2013. in EBPO

 

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s